EuroTest to gotowy do użycia pakiet testowy Bowie & Dick wyprodukowany przez firmę Sterlab w oparciu o wiedzę wypracowaną na podstawie grupy Bodipack i Quickise. Codzienny test do sterylizatora parowego. Zadaniem testu B&D jest sprawdzenie sterylizatorów próżniowych niezależnie od ich własnych mierników pod kątem usunięcia powietrza i penetracji pary wodnej. Pozwala na wykrycie złej próżni, nieszczelności sterylizatora i występowania gazów niekondensujących. Test powinien być przeprowadzany każdego dnia, kiedy sterylizator jest użytkowany przed rozpoczęciem cykli klinicznych, a po przeprowadzeniu cyklu rozgrzewającego komorę. Cykl przeprowadza się w pustej komorze w celu jej przygotowania do pracy. Wynik testu jest natychmiastowy i łatwy w interpretacji dzięki wyraźnej zmianie koloru.
Cechy i zalety:
- gotowy do użytku pakiet testowy;
- bardzo dobrej jakości tusz reakcyjny;
- niezwykła łatwość użycia;
- czytelna i jednoznaczna interpretacja wyników - zmiana koloru wskaźnika z żółtego na czarny;
- mały rozmiar testu;
- miejsca opisowe na przedniej stronie arkusza umożliwiają wpisanie danych operatora i cyklu;
- wskaźnik procesu (klasa 1) na etykiecie testu (zmienia barwę z koloru różowego na czarny);
- neutralny zapach;
- nie farbuje;
- nieodwracalna zmiana koloru.
Dodatkowe informacje:
Pakiet testowy należy umieścić w wygrzanej, pustej komorze sterylizatora i przeprowadzić cykl sterylizacji trwający 3,5 min. w temperaturze 134°C. Po zakończonym procesie sterylizacji należy wyjąć pakiet ze sterylizatora. Po uzyskaniu przez pakiet temperatury pokojowej pozwalającej na jego bezpieczne otwarcie, należy odczytać wynik testu. Tusz reakcyjny na arkuszu testowym w przypadku prawidłowo przeprowadzonego procesu zmieni barwę z koloru żółtego (przed użyciem) na jednolity kolor czarny (po użyciu). W przypadku obecności powietrza lub gazów niekondensujących w komorze, z powodu niewystarczającego usunięcia powietrza, nieszczelności lub jeśli gazy te są wprowadzone do komory wraz z parą wodną, test Bowie-Dick’a wykaże wynik nieprawidłowy.
Zalecenie dotyczące przechowywania:
- w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.